Aceasta este sectiunea de eseu/ proza scurta
Gasiţi aici fragmente din materialele inscrise in concurs cu legaturi spre materialul complet . Votarea va incepe marti ,
21 decembrie .
Succes participanţilor !

1. Mesajul meu anti violenta.

".......Este foarte importanta atitudinea unei persoane indiferent de situatie! Sincer sa va spun, reteta de mai sus este realizata din proprie experienta dar eu niciodata nu ajung sa ma cert cu bunica de sa ne auda vecinii, pentru ca inevitabil se intampla din cand in cand sa ne mai si ciondanim......."
Ramona Marcoci - clasa a 10-a B

2. Copiii războiului din Afganistan .

".......... În sala plină de curioşi,fiecare perete găzduia o poză care spunea o poveste dramatică.M-am întristat la fiecare fotografie pe care o vedeam.Am remarcat mâinile îmbătrânite ale copiilor şi am încercat să număr privirile fericite,aşa cum ar trebui să aibă fiecare copil nu am reuşit să trec mai departe de doi......."
Iulia Dedean- clasa a 11-a C

3. Pace si nonviolenţă.

"......Adolescenti fiind,desi moderni nu ar trebui sa ne implicam in conflicte majore,lasand urme adanci in sufletele celor de langa noi,deoarece ” ura este iubirea lipsita de continut “. ”Adolescenta este o varsta a candoarei,a curajului si a devotamentului deseori irational,dar mereu sincer si spontan " .
Melania Popa - clasa a 11-a F

4. Violenţa

"..........Atunci nu am realizat importanţa acelor cuvinte, dar după ce am analizat situaţia mai bine mi-am dat seama că acele cuvinte au durut mai mult decât dacă i-ar fi spus că nu îl iartă. Acel om va trăi mereu cu vina, însă la fel şi eu. Mereu mă gândesc ce ar fi fost dacă…"
Ştefania Matei - clasa a 9-a A

5.Acolo unde nu există bucurie, caldură si pace….

".......Erau desculţi , înveliţi in cârpe , cu ochii atinşi de conjuctivită , cu pielea crăpată de la frig şi vânt. În ciuda acestor lucruri, copii afgani au cel mai sincer şi mai larg zâmbet, atunci , când nu mai aud zgomote şi se simt in siguranţă....."
Maria Apetrii - clasa a1 0-a A

6. Copii fără copilărie

".......Pasiunea pentru desen îl distinge faţă de ceilalţi elevi, iar talentul pe care îl posedă îl face să reprezinte un mic pictor în devenire. Însă, deşi această pasiune este mare, Ziraque nu se poate bucura de susţinere, fiind orfan de mamă şi de tată încă de acum 6 ani........"

Bogdan Avram - clasa a 10-a A

7.Copiii afgani nu cunosc pacea

"..Pacea este ca un copil pierdut printre războaie şi oameni înarmaţi. Un copil care nu mai poate fi găsit de nimeni din cauza indiferenţei şi a orgoliilor......"

Oana Hreniuc- clasa a 10-a A

8. Un vis.

".......Aceşti copii neajutoraţi trăiesc într-o lume a violenţei, printre strigăte agresive însoţite de jocul cu pistoale, puşti,mitraliere, săbii,tunuri şi tancuri; care abia aşteaptă o nouă zi, în care poate acest coşmar va lua sfârşit, această frică nesfârşită va înceta , când se vor trezi la realitate şi vor putea spune că au avut un vis urât...."

Liliana Moldovan - clasa a 10-a A

9.Copilarie nefericita.

".......Este cumplit atunci când, în jurul tău, vezi copii cu zâmbetul pe buze, iar într-un colţ, un copil trist, care şi-ar dori din tot sufletul lui să se joace alături de ceilalţi.........."

Mădălina Apetrii- clasa a 10-a A

10. Pace şi nonviolenţă pentru copiii lumii

".......Zonele de conflict armat din întreaga lume sunt locuri care par să fie un colţ din infern, unde nu ai siguranţa că vei mai vedea lumina zilei de mâine. Consider că cei mai afectaţi dintre locuitorii zonelor respective sunt copiii...."

Valentina Moraru - clasa a 10-a A

11.Un copil fără drept la viaţă

".....Mă uit în gol, privesc prin surioara mea, care se uită la mine cu multă dragoste şi se roagă neîncetat ca această boală care m-a cuprins să vină la ea şi să mă mai lase să mă mai bucur măcar încă o zi..."

Simina Olariu - clasa a 10-a A

12.Viaţa cum nu o ştii.

"......Naomi ştia că nu le poate schimba viaţa, dar încerca să le-o amelioreze cu cât poate. Câteodată îi venea să plângă când auzea poveştile copiilor, deoarece ei au trecut prin maimulte lucruri rele,decât 99% dintre voi cei care citiţi această poveste...."

Octavian-Gabriel Simionescu - clasa a 10-a A

13. Pace şi război

"....Odată recrutaţi, ei sunt supuşi unei tratament de “spălare a creierului”, antrenaţi să ucidă şi drogaţi. Sunt drogaţi pentru a fi forţaţi astfel să fie dependenţi de armata respectivă..."

Claudia Apetrii - clasa a 10-a A

14.Violenta face victime, nu incepe cu tine!

"......Lucrurile pot avea o finalitate foarte bună dacă ştim cum să le dirijăm şi cea mai bună cale este prin educaţie. Trebuie să începem să ne educăm în primul rînd pe noi înşine, apoi pe cei din jurul nostru....."

Ioana Boroianu - clasa a 11-a A

15.Mai sunt copii fără copilărie

"....După părerea mea niciodată nu vom putea şti când începe sau când se termină anii copilăriei. Copilăria stă la baza fiecăruia dintre noi. E paradisul în care totul e posibil, putem face orice. Orice !....."

Geanina Sârghie - clasa a 10-a A

16. Trecut

"....Mi-am luat un aer solemn si am inceput sa urc scarile blocului in care am copilarit.Apoi am facut ciudata constatare ca nu se mai auzea nici un zgomot;tata nu mai urla…era o liniste fantomatica.Dar m-a luat cu lesin cand mi-am amintit motivul acestei linisti....."

Claudia Crâşmaru - clasa a 9-a A